سی پی چین شبکه بلاکچینی است که در کشور چین توسعه داده شده است. چین یکی از اولین کشورهایی بود که ارزهای دیجیتال در آن توسعه پیدا کرد و حتی چند صرافی بزرگ دنیا از این کشور کار خود را شروع کردند. اما حکومت آن بعد از مدتی به مقابله با ارزهای دیجیتال پرداخت و استخراج آنها را ممنوع اعلام کرد. اما این به معنی مخالفت چین با تکنولوژی بلاکچین و بازار ارزهای دیجیتال نبود؛ آنها اقدامات متنوعی در راستای توسعه بلاکچین و ارز دیجیتال ملی این کشور انجام دادند. سی پی چین جزو جدیدترین پلتفرمهایی است که به پشتوانه چین کار خود را آغاز کرده. در این مقاله به صورت کامل CP Chain و روش کار آن را بررسی خواهیم کرد.
سی پی چین چیست؟
این پلتفرم با هدف ایجاد تغییرات اساسی در صنعت اینترنتی اشیا (IoT) ایجاد شده است و قصد دارد ابتدا در چین و سپس در تمام کشورهای جهان توسعه پیدا کند. توسعهدهندگان آن را به عنوان «انقلابی که اینترنت اشیا مدتها منتظر آن بوده» یاد میکنند! در واقع این پلتفرم قصد دارد به کمک تکنولوژی بلاکچین قابلیتهای اینترنت اشیا را ارتقا دهد. CP chain مخفف عبارت Cyber Physical Chain به معنی «شبکه فیزیکی وابسته به کامپیوتر» است.
سی پی چین از تکنولوژی بلاکچین به عنوان محور اصلی اینترنت اشیا استفاده میکند و به کمک آن میتواند امنیت، سرعت و مقیاسپذیری را افزایش دهد. همچنین با استفاده از این تکنولوژی هزینه تراکنشهایی در صنعت اینترنت اشیا انجام میشود، کاهش پیدا میکند.
شبکه سی پی چین ارز دیجیتال منحصر به خود را نیز دارد که یک کوین غیرقابل استخراج است. ۹ درصد از توکنهای این شبکه در جوامع بین المللی عرضه میشود. ۲۰ درصد از توکنها به سرمایهگذاران خصوصی تعلق میگیرد و ۲۰ درصد از آنها حق سرمایهگذاران تجاری پروژه است. تیم توسعه دهنده و مشاوران و محققان ۲۵ درصد از توکنها را در اختیار دارند و مدیریت مجموعه نیز ۲۶ درصد از توکنها را در سبد خود نگهداری میکند.
آنچه توسعهدهندگان درباره سی پی چین میگویند
در سایت CPchain این شبکه به شکل زیر معرفی شده است.
سی پی چین یک زیرساخت غیرمتمرکز برای نسلهای بعدی اینترنت اشیا است. ما قصد داریم یک پلتفرم بنیادی داده راهاندازی کنیم که سیستمهای اینترنت اشیا با استفاده از آن به یکدیگر متصل شوند. از دیگر ویژگیهای این پلتفرم، ذخیره اطلاعات به صورت غیرمتمرکز، انجام محاسبات به صورت رمزنگاری شده، بهرهمندی از تکنولوژی بلاکچین است. سی پی چین قصد دارد تمام پروسه کار با اینترنت اشیا، از جمع آوری اطلاعات گرفته تا ذخیرهسازی و اشتراکگذاری آنها را به کمک تکنولوژی بلاکچین انجام دهد.

توسعه دهندگان این شبکه قصد دارند با استفاده از سی پی چین، مشکلات کنونی اینترنت اشیا را حل کنند. به کمک این پلتفرم میتوان هزینه اتصال دستگاهها به یکدیگر را کاهش داد، دادهها را به شکل کاملا خصوصی حفظ کرد و ارزش دادههای موجود در اینترنت اشیا را به حداکثر رساند.
توسعه دهندگان این شبکه، آن را به عنوان نسل بعدی بلاکچین میشناسند و بر این باورند که استفاده از آن باعث پذیرش اینترنت اشیا و استفاده از آن در میان مردم خواهد شد.
تیم توسعه دهنده سی پی چین
CPChain در گذشته با برندهای شناختهشدهای چون کوانتوم، VeChain و HPB همکاری میکرد. همچنین شرکای Torque Capital نیز روی این پلتفرم سرمایهگذاری کردهاند.
بنیانگذار اصلی این پروژه، دکتر لانگ چنگین است که در دانشگاه جیائو تانگ شانگهای هم تدریس میکند. او سابقهای درخشان در زمینه اینترنت اشیا موبایل، امنیت، سیستمهای بیسیم MIMO و سایر زیرساختهای فنی اینترنت اشیا دارد.
دکتر ژائو بین از دیگر اعضای تیم توسعه دهنده سی پی چین است که سابقهای دوازده ساله در حوزه اینترنت اشیا دارد.
CP Chain چگونه کار میکند؟
ویژگی اصلی این پلتفرم انتقال دادههای ارزشمند بین سیستمهای فیزیکی اینترنت اشیا است. این شبکه برای دستیابی به این ویژگی، طرح سیستماتیکی ارائه داده است که با استفاده از آن میتوان نیازهای صنعت اینترنت اشیا در حوزه مقیاسپذیری را برطرف کرد. همانطور که پیش از این گفتیم، برنامه سی پی چین این است که این نیازها را با استفاده از شبکه بلاکچین برآورده کند و به کمک این تکنولوژی مشکلاتی که در زمینه ذخیره امن اطلاعات، حریم خصوصی و پروتکلهای محاسباتی وجود دارد را حل کند.

اگر تنها روی ویژگی اصلی CP Chain متمرکز شویم، پلتفرمهای دیگری مانند IOTA هم هستند که روی حل این مشکلات و پیشرفت تکنولوژی اینترنت اشیا کار میکنند. اما چه چیزی باعث متمایز شدن سی پی چین میشود؟
این پلتفرم سه ویژگی منحصر به فرد دارد؛ معماری موازی غیرمتمرکز، مکانیزم اجماع پیوندی دو لایه، پروتکل اجماع زنجیره جانبی سبک وزن. در ادامه هر کدام از این ویژگیها را با توضیحات بیشتر معرفی میکنیم.
معماری موازی غیرمتمرکز
این ویژگی برای ذخیره سازی اطلاعات در یک فضای ابری مورد استفاده قرار میگیرد. زمانی که دادههایی در مقیاس بزرگ وارد شبکه اینترنت اشیا میشوند، مشکلات بسیاری در زمینه ذخیرهسازی و اشتراکگذاری آنها به وجود میآید. معماری موازی غیرمتمرکز که با استفاده از حافظههای ابری نیز کار میکند، مشکل مقیاسپذیری را از بین میبرد؛ بنابراین دادههایی که وارد شبکه میشوند، هرچقدر هم بزرگ و سنگین باشند، مشکلی در اشتراکگذاری و ذخیرهسازی نخواهند داشت.
مکانیزم اجماع پیوندی دو لایه
پروتکل اجماع یکی از مهمترین قسمتهای شبکه بلاکچین است که باعث ایجاد قرارداد و نظم بین نودهای مختلف شبکه میشود. سی پی چین از پروتکل اجماع جدید و منحصر به فردی استفاده میکند. در واقع به کمک این پروتکلهای پیوندی میتوان دادههای بزرگتر را به اشتراک گذاشت و قدرت محاسباتی شبکه را افزایش داد.
پروتکل اجماع زنجیره جانبی سبک وزن
سیستم اجماع زنجیره جانبی در سی پی چین امنیت شبکه را تا حد چشمگیری ارتقا میدهد. همچنین امکان انجام تعداد زیاد تراکنش به صورت همزمان و در سراسر شبکه بلاکچین را فراهم میکند. اهمیتی ندارد در این تراکنشها چه حجمی از داده جابجا میشود؛ به کمک ویژگی اجماع زنجیره جانبی، هیچوقت مشکل کمبود سرعت ایجاد نخواهد شد.
سی پی چین چه مشکلاتی را حل میکند؟
هدف اصلی سی پی چین این است که مشکلات عمده موجود در زیرساختهای متمرکز اینترنت اشیا را از بین ببرد. توسعه دهندگان در وایت پیپر این شبکه، مشکلات مختلفی را نام بردهاند که به کمک این پلتفرم از بین خواهند رفت. در ادامه این مشکلات را بررسی میکنیم.
هزینه اتصال دستگاهها به یکدیگر
استفاده از راهکارهای ارائه شده توسط اینترنت اشیا برای اتصال دستگاهها به یکدیگر به تجهیزات زیادی نیاز دارد و به همین دلیل بسیار پر هزینه است. مراکز دادههای متمرکز به یک منطقه مشخص محدود هستند و هر پایگاه داده تنها میتواند برای یک مرکز اینترنت اشیا مورد استفاده قرار بگیرد. سیستمهای فناوری اطلاعاتی که برای اینترنت مورد استفاده قرار میگیرند هم ناچارا به یک مرکز محدود خواهند بود. این موضوع باعث افزایش هزینه برای راهاندازی سیستم اینترنت اشیا در مراکز مختلف میشود. همچنین دادهها در یک مرکز محدود خواهند شد و امکان انتقال آنها بین دو پایگاه داده وجود ندارد.
حریم خصوصی
برای اینکه در مراکز مختلف و در زندگی روزمره بتوان از اینترنت اشیا استفاده کرد، باید اطلاعات مختلفی در این سیستمها ذخیره شود. گاهی این دادهها شامل اطلاعات حریم خصوصی افراد میشوند. در زیرساختهای متمرکز، احتمال فاش شدن این اطلاعات بسیار زیاد است و عملا افرادی که بر شبکه نظارت دارند، بدون هیچ محدودیتی به این اطلاعات دسترسی خواهند داشت.

سی پی چین حتی پایینترین سطوح زیرساختهای اینترنت اشیا را به صورت غیرمتمرکز پیادهسازی میکند. در نتیجه حریم خصوصی کاربران حفظ خواهد شد.
عدم وجود راههای دسترسی به ارزش دادهها
سیستمهای اینترنت اشیا به صورت مداوم در حال تولید اطلاعات هستند. همه این اطلاعات ارزش زیادی دارند و باید به شکل صحیح ذخیره و مدیریت شوند. سیستمهای متمرکز اینترنت اشیا هنوز راهکار مناسبی برای دسترسی به دادهها و مدیریت آنها ایجاد نکردهاند. اما توسعهدهندگان سی پی چین بر این باورند که با استفاده از بلاکچین این مشکل را نیز میتوان حل کرد.
کاربردهای سی پی چین
زمانی که تکنولوژیهای مختلف برای اولین بار معرفی میشوند، درک آنها کمی سختتر خواهد بود. درست مانند زمانی که اینترنت به جهانیان معرفی شد و خیلی از افراد ارزش و اهمیت آن را درک نکردند.
همانطور که پیش از این گفتیم، به طور کلی CPChain در زمینه اینترنت اشیا کاربرد دارد. اما این دستهبندی بسیار کلی است؛ به همین دلیل در ادامه چند مورد از کاربردهای گسترده سی پی چین را نام بردهایم.
حوزه کلان دادهها (big data)
پلتفرم سی پی چین میتواند برای جمع آوری و ذخیره کلان دادهها و اپلکیشنهای ساخته شده توسط هوش مصنوعی مورد استفاده قرار بگیرد. در این سیستم، کاربران با به اشتراک گذاشتن دادههای مفید میتوانند پاداش بگیرند و با استفاده از این دادهها میتوان پایگاههای داده تجاری را گستردهتر کرد.
خدمات بیمه ماشین
برنامههای بیمهای که در حال حاضر مورد استفاده قرار میگیرند، قابل سفارشی سازی نیستند. رانندگانی که مطابق با قوانین رانندگی میکنند، برای بیمه ماشین خود همان مبلغی که رانندگان خلافکار میپردازند را پرداخت میکنند. شرکتهای بیمه هم روشی برای پیگیری روش رانندگی افراد و جداسازی رانندگان پرخطر از رانندگان ایمن ندارند.

سی پی چین به کمک شبکه اینترنت اشیا میتواند دادههایی از خودروهای بیمه شده توسط یک شرکت خاص را به دست آورد. همچنین شبکه اینترنت اشیا میتواند قابلیت تشخیص شیوه رانندگی فرد را با استفاده از این دادهها داشته باشد. در این صورت بیمهها میتوانند خدمات سفارشی ارائه دهند و هر خودرو را با توجه به ویژگیهای آن و توانمندیهای راننده بیمه کنند.
سیستم حمل و نقل
سی پی چین میتواند کاربردهای مختلفی در حوزه حمل و نقل داشته باشد. به عنوان مثال یکی از بهترین طرحهای کاهش ترافیک که میتواند به کمک ترکیب بین اینترنت اشیا و بلاکچین پیادهسازی شود، سفرهای اشتراکی است. در این سفرها افراد هممسیر میتوانند یکدیگر را به کمک قراردادهای هوشمند پیدا کنند. اینترنت اشیا هم کوتاهترین مسیر را برای رسیدن به سایر همسفران در اختیار راننده قرار میدهد.
کاربرد دیگر سی پی چین در این زمینه، اشتراکگذاری دادههای مربوط به ترافیک مسیر در زمان واقعی است. دستگاههای اینترنت اشیا میتوانند باتوجه به الگوهای ترافیکی که برایشان تعریف شده است، دادهها را تجزیه و تحلیل کنند و مسیرهای پرترافیک را به رانندگان نشان دهند.
ردیابی
سی پی چین میتواند برای ردیابی تمام محمولههای مهم دنیا مورد استفاده قرار بگیرد. یکی از مهمترین کاربردهای این قابلیت، توانایی ردیابی دارو از زنجیره تأمین است. هر مرحله از حرکت دارو از زنجیره تأمین تا رسیدن به دست بیماران میتواند توسط دستگاههای اینترنت اشیا و در بستر بلاکچین پیگیری شود.
نقشه راه سی پی چین
توسعه دهندگان این پلتفرم معتقدند با اجرای نقشه راه طرحریزی شده میتوانند ظرف ۳ سال، سی پی چین را به محور اصلی اینترنت اشیا تبدیل کنند.

نقشه راه موجود در وایت پیپر این شبکه شامل مراحلی است که در ادامه نام میبریم.
- تابستان ۲۰۱۸: انتشار Pdash 1.0
- زمستان ۲۰۱۸: راهاندازی شبکه اصلی سی پی چین آلفا
- زمستان ۲۰۱۸: انتشار زیرساخت RNode سی پی چین
- تابستان ۲۰۱۹: راهاندازی رسمی شبکه اصلی CPChain
- زمستان ۲۰۱۹: تحکیم اکوسیستم CPChain
- زمستان ۲۰۱۹: اجرای پروژههای مربوط ردیابی و احراز هویت
- تابستان ۲۰۲۰: راهاندازی پروژه احراز هویت و استفاده از دستگاههای اینترنت اشیا برای این پروژه
- زمستان ۲۰۲۰: تحکیم سرویسهای رمزنگاری دادهها
- زمستان ۲۰۲۰: اجرای مراحل اولیه سرویس پردازش اطلاعات جعبه سیاه به صورت ایزوله و شبه رمزنگاری شده
- بهار ۲۰۲۱: ارتقای کیف پول سی پی چین و غیرمتمرکز کردن این والت
- بهار ۲۰۲۱: طراحی اکوسیستم Dapp سی پی چین و اصلاح وب سایت،
- بهار ۲۰۲۱: شفافسازی اطلاعات و هدف از توسعه Dapp و راهاندازی گام اول سیستم BSIM
- تابستان ۲۰۲۱: راهاندازی گروه چت رمزنگاری شده
- تابستان ۲۰۲۱: توسعه PDash روی شبکه اصلی سی پی چین و استیکینگ RNode
- پاییز ۲۰۲۱: اجرای برنامههای اصلاح بک اند شامل استفاده از پلتفرم clickhouse به جای MongoDB و تغییر از فرانت اند به js.
- پاییز ۲۰۲۱: برنامههای مربوط به توکن PDash شامل تشویق سرمایهگذاران برای افزایش لیکویید توکن PDash.
- پاییز ۲۰۲۱: استفاده از Redpack برای گروهها و چتهای رمزنگاری شده
- پاییز ۲۰۲۱: طراحی اکستنشن CPChain برای مرورگر بتا
کلام آخر
در این مقاله سی پی چین و کاربردهای آن را توضیح دادیم. هنوز اطلاعات بسیاری درباره ارز دیجیتال این پلتفرم یا برنامههایی که برای آینده دارد، منتشر نشده است. شرکتهای بسیاری از سراسر جهان در حال توسعه پروژههای بزرگ بلاکچین در حوزهای به غیر از بازار ارزهای دیجیتال هستند و کم کم جهان را برای استفاده گسترده از این تکنولوژی آماده میکنند. اینترنت اشیا و تکنولوژی بلاکچین در کنار هم میتوانند سبک زندگی انسان امروز را به کلی تغییر دهند.
نویسنده : فاطمه مهراسبی