نوسان و فراز و فرود جزو جداناپذیر ارزهای دیجیتال است. وقتی انتخاب میکنید که در این بازار فعالیت داشته باشید، یک سکه دورو را برداشتهاید که یک روی آن بازار صعودی و به دست آوردن سودهای زیاد است و روی دیگر آن پایان بازار صعودی و از دست رفتن بخشی از سودها.
در دسامبر سال ۲۰۱۷ پیش از اینکه بازار وارد روند نزولی شود، چارلی لی، بنیانگذار لایت کوین، داراییهای خود را در بالاترین قیمت فروخت. او درست پیش از پایان بازار صعودی این کار را انجام داد؛ تا جایی که برادرش، بابی لی، میگفت او مقصر ایجاد این بازار نزولی بوده است!
پیشبینی پایان بازار صعودی و انجام کاری که چارلی لی در ۲۰۱۷ انجام داد، کار سادهای نیست. تقریبا کمتر کسی میتواند مشخص کند در چند روز آینده بازار نزولی میشود و داراییهایش را بفروشد. در این مقاله راههایی را بررسی میکنیم که احتمال تشخیص پایان بازار صعودی و اوج قیمتها را بالا میبرند.
- 1 آیا تحلیلگران از پایان بازار صعودی خبردار میشوند؟
- 2 1. تشخیص پایان بازار صعودی با توجه به تاریخچه ارزهای دیجیتال
- 3 2. توجه به فراز و نشیبهای بازار
- 4 3. تشخیص پایان بازار صعودی به کمک ابزار درون زنجیرهای و تحلیل تکنیکال
- 5 5. توجه به عملکرد هودلرها در بازار
- 6 5. توجه به اخبار و سایر عوامل تأثیرگذار در بازار
- 7 کلام آخر
آیا تحلیلگران از پایان بازار صعودی خبردار میشوند؟
بسیاری از مردم به تحلیلگران اعتماد میکنند و با توجه به آنچه این افراد میگویند، معامله انجام میدهند. اما یکی از این تحلیلگران پیتر مک کورمک بود که در بازار نزولی ۲۰۱۷ گرفتار شد و ضرر هنگفتی کرد و در نهایت مجبور شد داراییهایش را برای پرداخت بدهیها بفروشد. با توجه به این موضوع میتوانیم بگوییم هیچ تحلیلگری یک گوی جادویی برای پیشبینی آینده بازار ارزهای دیجیتال ندارد و این افراد تنها میتوانند با توجه به دانش و تجربهای که در بازار به دست آوردهاند، تا حدی متوجه شوند در آینده بازار چه روندی خواهد داشت. احتمال درست بودن این پیشبینیها ۵۰ درصد است؛ احتمال اشتباه بودن آنها هم همینطور!

بسیاری از افراد به نام مانند ویلی وو و دیوید پوئل تلاش کردند معیارها و شاخصهایی در اختیار تریدرها قرار دهند تا آنها بتوانند زمان نزدیک شدن به پایان بازار صعودی یا نزولی و قلهها و درههای بازار ارزهای دیجیتال را تشخیص دهند. این شاخصها با توجه به الگوهای قبلی و تاریخچه بازار طراحی شده بود.
درباره اینکه آیا میتوان زمانبندی بازار را مشخص کرد و پیشبینی انجام داد، دیدگاههای مختلفی وجود دارد. برخی از افراد مانند بابی لی حاضرند روی چرخههای زمانی بازار ارزهای دیجیتال قسم بخورند. اما افراد دیگری چون متی گرینزپن، اقتصاددان کوانتوم، یا اسکات ملکر، تریدر ارز دیجیتال، معتقدند بهتر است در تمام بازههای زمانی از قوانین کسب سود استفاده شود و نیازی به پیشبینی بازار وجود ندارد. البته همه تحلیلگران موافقند که باید در بازار صعودی تا حد امکان سود به دست آوریم!
غیرقابل پیشبینی بودن بازار در زمان نگارش همین مقاله هم مشهود است؛ درست وقتی داشتیم درباره ۵۰ هزار دلاری شدن بیت کوین صحبت میکردیم، این ارز دیجیتال کاملا ناگهانی سقوط کرد و بازار موقتا نزولی شد.
1. تشخیص پایان بازار صعودی با توجه به تاریخچه ارزهای دیجیتال
هیچ ارز دیجیتالی هنوز آنقدر عمر نکرده که بتوانیم با توجه به رفتار آن در طول تاریخچه بازارش، یک روند مشخص را پیدا کنیم. اما بسیاری از افراد الگوهایی برای قیمت این ارزها پیشنهاد میدهند. به عنوان مثال برخی از تحلیلگران باور دارند قیمت بیت کوین مطابق با الگوی چرخه هاوینگ عمل میکند.

آنها بر این باورند که چرخه هاوینگ بیت کوین زمانی رخ میدهد که پاداش استخراج این ارز دیجیتال نصف میشود. نتیجه این موضوع کاهش بیت کوینهایی است که وارد بازار میشوند و تئوری این است که تعداد کمتر بیت کوین به معنی افزایش قیمت آن است. به همین دلیل بعد از هربار نصف شدن پاداش استخراج، قیمت بیت کوین افزایش داشته و اوج قیمت جدیدی را ثبت کرده است. بابی لی یکی از افرادی است که این تئوری را باور دارد میگوید تجربه ده سالهاش در بازار ارزهای دیجیتال این موضوع را به او نشان داده است.
حتی اگر این نظریه درست باشد، بازهم نمیتواند زمان دقیق شروع و پایان بازار صعودی را مشخص کند. اولین بار بعد از نصف شدن پاداش بیت کوین، قیمت اول سقوط کرد و یک سال بعد دوباره اوج گرفت. در دفعات دوم و سوم هم قیمت اول افتاد و ۵۰۰ روز بعد، چرخه هاوینگ را آغاز کرد.
2. توجه به فراز و نشیبهای بازار
برای استفاده از این تئوری دو راه دارد؛ راه اول میگوید سعی کنید پایان بازار صعودی را تشخیص دهید و در اوج قیمت یا کمی قبل از آن داراییهای خود را بفروشید. راه دوم هم این است که فقط منتظر بمانید و بدانید که قیمتها در یک بازه زمانه چهار ساله قطعا بیشتر میشود.

تشخیص اوج بازار کار تقریبا غیرممکن است؛ به همین دلیل افراد معمولا راه دوم را انتخاب میکنند. زیرا اکثر مردم با دیدن سود زیاد در سبد ارزهای دیجیتال خود هیجانزده میشوند و دوست ندارند چیزی را بفروشند. اما طبق گفته بابی لی، افزایش سریع قیمت در یک بازه زمانی کوتاه بهترین نشانهای است که پایان بازار صعودی و رسیدن به اوج قیمت را نشان میدهد.
اسکات ملکر، معاملهگر حرفهای ارزهای دیجیتال که با نام گرگ خیابان شناخته میشود نیز با این تئوری موافقت میکند. او در سال ۲۰۱۶ وارد بازار بیت کوین شد و در سال ۲۰۱۷ و پیش از سقوط بازار ارزهای دیجیتال به یکی از اولین تریدرهای بیت کوین تبدیل شده بود. او میگوید مردم دوست ندارند بشنوند موسیقی بالاخره تمام میشود و باید با این موضوع کنار بیایند. بسیاری از مردم در آن زمان معتقد بودند قیمت بیت کوین به ۱۰۰ هزار دلار میرسد و به شدت مشغول خرید بودند. اما قیمت تا ۲۰ هزار دلار بالا رفت و بعد از آن متوقف شد. احتمالا اکثر افراد نتوانستند در این بازار صعودی سودی به دست آوردند و مجبور شدند مدت زیادی منتظر پایان بازار نزولی ارزهای دیجیتال بمانند.
3. تشخیص پایان بازار صعودی به کمک ابزار درون زنجیرهای و تحلیل تکنیکال
سقوط بازار ارزهای دیجیتال در سال ۲۰۱۷ باعث شد تحلیلگران به دنبال ایجاد شاخصهایی باشند که تریدرها بتوانند پایان بازار صعودی و اوج قیمتها را پیشبینی کنند. در واقع آنها قصد داشتند ابزاری برای این کار در اختیار فعالان بازار ارزهای دیجیتال قرار دهند. تحلیلگران ۱۲ سال فعالیت بازار ارزهای دیجیتال و بلاکچین را بررسی کردند تا بتوانند ارتباط میان سودآوری، فعالان بازار ارزهای دیجیتال، میزان عرضه ارزهای دیجیتال و نوسانات بازار را پیدا کنند.

برخی از این تحلیلگران با ذهنیت فوقالعادهای که داشتند توانستند ابزار مشتق درون زنجیرهای ایجاد کنند که به ما در تشخیص رفتار فعالان بازار ارزهای دیجیتال مختلف کمک میکند. کارشناسان میگویند به کمک این ابزار میتوانیم رفتار معاملهگران را در کف بازار نزولی تحلیل کنیم و با توجه به این اطلاعات انتخاب درستی در اوج بازار صعودی داشته باشیم.
علاوه بر ابزار، معاملهگران با یادگیری تحلیل تکنیکال بازار ارزهای دیجیتال تاحدی میتوانند پایان بازار صعودی را پیشبینی کنند و اوج قیمتها را تشخیص دهند. میلیون ابزار و اهرم معاملاتی در دنیا وجود دارد که برخی از آنها رایگان و برخی دیگر پولی هستند. اما به یاد داشته باشید که هیچکدام از آنها دقت صددرصدی ندارند و تریدرها کسانی هستند که باید اطلاعات را تحلیل کنند و در نهایت معاملهای که به نظرشان صحیح است را انجام دهند.
تحلیل تکنیکال برای پیشبینی قطعی بازار ایجاد نشده است؛ این ابزار به شما کمک میکند در بازار صعودی سود بیشتری به دست آورید و در بازار نزولی، کمتر ضرر کنید. این هدف اصلی تریدرها در بازار است.
5. توجه به عملکرد هودلرها در بازار
گاهی اوقات والها و هودلرها عاملین اصلی پایان بازار صعودی هستند. آنها با اوج گرفتن قیمت، میخواهند سودشان را تثبیت کنند و به همین دلیل داراییهایشان را میفروشند و از بازار خارج میشوند. افزایش حجم فروش هم به معنی کاهش قیمت ارز دیجیتال است.

تریدرها باید بتوانند رفتار هودلرها را نیز بررسی کنند. البته آنها لزوما تریدر نیستند؛ برخی از آنها به کمک مارجین و اهرمهای معاملاتی کار میکنند و برخی دیگر هم افراد غیرحرفهای هستند که تنها برای حفظ ارزش سرمایه یا به دست آوردن سود، وارد بازار ارزهای دیجیتال شدهاند.
مثالی از رفتار هودلرها و والها در سقوط اخیر قیمت بیت کوین مشاهده شد. ویلی وو معتقد است مارجینها و والهای تازهکار عامل اصلی افت قیمت سپتامبر ۲۰۲۱ بودند.
رفتار هودلرها در بازار معمولا معکوس است. زمانی که بازار نزولی میشود؛ آنها نمیخواهند داراییهایشان را در قیمت پایین بفروشند و به همین دلیل نگهداری میکنند. اما زمانی که بازار صعودی است، به این فکر میکنند که سود مورد انتظار را به دست آوردهاند و زمان خروج از بازار رسیده است. البته این موضوع نیز مانند سایر تئوریهای این مقاله یک احتمال است و به همین دلیل نباید به آن اکتفا کرد. اما میدانیم که پایان بازار صعودی یا نزولی، بدون نشانه نیست. رفتار هودلرها نیز میتواند یک علامت برای تریدرها باشد.
5. توجه به اخبار و سایر عوامل تأثیرگذار در بازار
استفاده از ابزار، تئوریها و تحلیل تکنیکال همیشه نمیتواند نتیجه قطعی داشته باشد؛ زیرا عوامل دیگری هم وجود دارند که روی بازار تأثیر میگذارند و حتی ممکن است باعث پایان بازار صعودی شوند. به عنوان مثال قیمت بیت کوین همیشه روی کل بازار ارزهای دیجیتال تأثیر دارد. زمانی که قیمت بیت کوین روند صعودی دارد، رنگ جدول اکثر ارزها سبز میشود. اما زمانی که بیت کوین سیر نزولی پیدا میکند، سایر ارزها نیز رنگ قرمز را نشان میدهند.

شاید در آیندهای نزدیک اتر از بیت کوین پیشی بگیرد و به عنوان اولین ارز دیجیتال بازار شناخته شود و بعد از آن رفتار سایر رمزارزها به اتر وابسته شود.
خبرها نیز روی بازار تأثیر بسیاری دارند؛ ممنوعیت استخراج بیت کوین در چین یا توییتهای ایلان ماسک خبرهایی بودند که در سال ۲۰۲۱ باعث نوسان بازار شدند و پیشبینیهای تحلیلگران تکنیکال را به خطا بردند.
کلام آخر
ما همیشه دوست داریم همه چیز را پیشبینی کنیم و برای هر اتفاقی دلیلی پیدا کنیم. مثلا میگوییم چون یک رمز ارز در نیمه دوم سه سال اخیر رشد خوبی داشته، احتمالا در نیمه دوم تمام سالهای آینده (تا قیامت!) روند صعودی خواهد داشت. این کار فقط باعث میشود خودمان را فریب بدهیم و نشانههای منطقی که از پایان بازار صعودی میبینیم را نادیده بگیریم.
با تمام این اوصاف، بررسی تاریخچه، استفاده از مارجین، یادگیری تحلیل تکنیکال و آموزش بازار ارزهای دیجیتال و تمام راههایی که در این مقاله آموزش دادیم، برای این هستند که احتمال سودآوری در بازار را افزایش دهند و هیچوقت نمیتوانند یک گوی جادویی برای پیشبینی بازار در اختیار ما قرار دهند.