داستان تاریخچه ارزهای دیجیتال با مردی به نام دیوید چوم (David Chaum)، آغاز میشود. او یک رمزنگار بود، چوم در سال ۱۹۳۸ در آمریکا یک سیستم رمزنگاری به نام eCash طراحی کرد و سیستم بعدی او DigiCash نام داشت که دوازده سال بعد ایجاد شد، دیجی کش به کمک از رمزنگاری باعث محرمانه شدن معاملات اقتصادی میشد. برخی از کارشناسان دیجی کش را پدر ارزهای دیجیتال امروزی میدانند. اما با بررسیهای دقیقتر متوجه میشویم که ساز و کار دیجی کش با پولهای جدید بسیار متفاوت است. میتوان گفت تاریخچه ارزهای دیجیتال از حدود ۵۰ سال بعد آغاز شد!
ایده ارزهای دیجیتال برای اولین بار در سال ۱۹۹۸ مطرح شد. در آن سال وی دای (Wei Da) به دنبال روش پرداخت جدیدی بود که غیرمتمرکز باشد و بتواند از سیستمهای رمزنگاری استفاده کند. این ایده چیزی بود که شباهتهای بسیاری به ارزهای دیجیتال امروزی داشت. بنابراین میتوان گفت ایده وی دای به عنوان پدر رمز ارزها لقب میگیرد.
- 1 ساتوشی ناکاموتو (Satoshi nakamoto) اولین خالق رمز ارز در تاریخچه ارزهای دیجیتال
- 2 تاریخچه ارزهای دیجیتال در سال ۲۰۱۰
- 3 در سال ۲۰۱۱ آلت کوینها نیز به تاریخچه ارزهای دیجیتال پیوستند
- 4 افت قیمت بیت کوین در ۲۰۱۳
- 5 اولین کلاهبرداری در تاریخچه ارزهای دیجیتال
- 6 در ۲۰۱۷ قیمت بیت کوین به ده هزار دلار رسید و باز هم به رشد خود ادامه داد
- 7 داستان امروز ارزهای دیجیتال
- 8 آینده ارزهای دیجیتال چگونه است؟
- 9 ارزهای دیجیتال آمدهاند که بمانند!
ساتوشی ناکاموتو (Satoshi nakamoto) اولین خالق رمز ارز در تاریخچه ارزهای دیجیتال
حدود ده سال قبل یک بحران اقتصادی جهانی ایجاد شد و حتی آمریکا که ابر قدرت اقتصادی جهان بود را تحت تأثیر قرار داد. در سال ۲۰۰۸ یک فاجعه بزرگ اقتصادی در جهان به وجود آمد و پولهای مختلف ارزش خود را تا حد زیادی از دست دادند و این موضوع باعث شد وضعیت زندگی اقشار مختلف جوامع بسیار بدتر شود.
در سال ۲۰۰۹ شخصی یا اشخاصی با لقب ساتوشی ناکاموتو، اولین رمز ارز به نام بیت کوین را ایجاد کردند. هویت اصلی این افراد (یا فرد) از ابتدای تاریخچه ارزهای دیجیتال تاکنون مخفی مانده است، تاکنون افراد مختلفی خود را به عنوان ساتوشی ناکاموتو معرفی کردهاند، اما هیچکدام مدرکی برای اثبات ادعای خود نداشتند. به نظر میرسد ساتوشی نام یک گروه برنامه نویس باشد که بیت کوین را ایجاد کرده است.
ناکاموتو اولین کسی نبود که به فکر ایجاد یک ارز رمزنگاری شده افتاد، اما هنوز نمیدانیم چرا او این ارز را ایجاد کرد و هدف اصلیاش از انجام این کار چه بود. در هر صورت اولین سیستم پرداخت غیرمتمرکزی که به صورت رمزنگاری شده فعالیت میکرد، ایجاد شد. هنگام ایجاد این سیستم، هیچ نهاد مالی از آن پشتیبانی نکرد.
کارشناسان معتقدند که مهمترین دلیل ساتوشی ناکاموتو برای ایجاد بیت کوین، ضربهای بود که بحران اقتصادی ۲۰۰۸ به مردم وارد کرد. او همچنین میخواست به مردم نشان دهد که پول دیگری نیز میتواند وجود داشته باشد که پولی که شبیه به ارزهایی که تا آن روز دیدهاند نیست. اما قابل معامله است و میتواند به آنها سود قابل قبولی برساند.
تاریخچه ارزهای دیجیتال در سال ۲۰۱۰
در این سال بیت کوین برای اولین بار ارزش گذاری شد، البته در سال ۲۰۱۰ بیت کوین اصلا معامله نمیشد و فقط ماینرها مشغول استخراج بودند. به همین دلیل تعیین ارزش پولی برای ارزهای دیجیتال در حال ظهور غیر ممکن بود، در آن سال فردی حاضر شد از بیت کوین استفاده کند. او ده هزار بیت کوین دریافت کرد و به ازای آن دو پیتزا فروخت! اگر خریدار پیتزاها هنوز همانقدر بیت کوین داشت، سرمایه او امروز به بیش از پانصد میلیون دلار میرسید!! البته در سال ۲۰۱۰ کسی از آینده درخشان این پول جدید خبری نداشت!
در سال ۲۰۱۱ آلت کوینها نیز به تاریخچه ارزهای دیجیتال پیوستند

بیت کوین و ایده سیستم پرداخت غیرمتمرکز و رمزنگاری شده، کمکم در میان سرمایهگذاران و مردم محبوب شد. به همین دلیل ارزهای دیجیتال دیگری در بازار توسعه پیدا کردند که این ارزهای دیجیتال با نام آلت کوین نیز شناخته میشوند، آنها برای بهبود عملکرد بیت کوین و پوشش نقاط ضعف آن ایجاد شدند، لایت کوین جزو اولین رقبای بیت کوین در تاریخچه ارزهای دیجیتال به شمار میرود. اما امروزه بیت کوین بیش از هفت هزار رقیب دارد که روز به روز بر تعداد آنها افزوده میشود!
افت قیمت بیت کوین در ۲۰۱۳
در این سال قیمت بیت کوین برای اولین بار به هزار دلار رسید. اما بعد از آن افت شدیدی پیدا کرد. افراد بسیاری بیت کوین هزار دلاری را خریده بودند و بسیار متضرر شدند. قیمت بیت کوین در ۲۰۱۳ تا ۳۰۰ دلار سقوط کرد. دو سال طول کشید تا قیمت بیت کوین دوباره به هزار دلار برسد.
اولین کلاهبرداری در تاریخچه ارزهای دیجیتال
کلاهبرداری در ارزی که به صورت ناشناس طراحی شده و نظارتی بر آن وجود ندارد، تعجب برانگیز نیست. در سال ۲۰۱۴ بیت کوین یک هدف جذاب و پردرآمد برای کلاهبرداران حرفهای بود. در ژانویه این سال صرافی Mt.Gox که بزرگترین صرافی ارز دیجیتال در آن زمان بود، به صورت ناگهانی آفلاین شد! صاحبان ۸۵۰ هزار بیت کوین دیگر اثری از سرمایه خود و صرافی Mt.Gox ندیدند! جالب است بدانید که مسئولین و پلیس هنوز در حال بررسیاند که در ژانویه ۲۰۱۴ چه رخ داد و چگونه این صرافی ناپدید شد!
اما داستان هرچه که باشد، کلاهبرداری توانست مقدار زیادی بیت کوین که در آن زمان ارزشش به ۴۵۰ میلیون دلار میرسید را به جیب بزند. البته باید بدانید که ارزش ۸۵۰ هزار بیت کوین الان چیزی بالغ بر ۴.۴ میلیارد دلار است.
در ۲۰۱۷ قیمت بیت کوین به ده هزار دلار رسید و باز هم به رشد خود ادامه داد

به مرور زمان تعداد مجموعههایی که کاربران میتوانستند با بیت کوین از آن خرید کنند، افزایش یافت. این موضوع نقطه عطفی در تاریخچه ارزهای دیجیتال ایجاد کرد. افزایش تعداد مراکز پذیرنده ارزهای دیجیتال باعث شد که سرمایه بیشتری به این اکوسیستم تزریق شود. در این دوره ارزش بازار ارزهای دیجیتال (market cap) از ۱۱ میلیارد دلار به ۳۰۰ میلیارد دلار رسید. این موضوع باعث شد که برخی از بانکها مانند Deutsche، Citi Bank، Barclays و ankand BNP Paribas به دنبال روشهایی برای کار کردن با ارزهای دیجیتال باشند.
همزمان با توسعه بیت کوین، فناوری پشتیبان آن یعنی بلاک چین ، انقلابی در صنعت تکنولوژی ایجاد کرده است. البته این انقلاب عظیم تازه آغاز شده است و مسیر طولانی پیش رو دارد!
داستان امروز ارزهای دیجیتال
تاریخچه ارزهای دیجیتال تا امروز فراز و فرودهای بسیاری را تجربه کرده است، اما امروزه به نقطه خوبی رسیده و نسبتا شناخته شدهاند. کاربرد آنها روز به روز بیشتر میشود و تعداد بیشتری از مردم جهان به آنها اعتماد میکنند. امروزه بسیاری از شرکتها خدمات و محصولات خود را در ازای دریافت ارزهای دیجیتال هم میفروشند، حتی برخی از آنها ارز دیجیتال منحصر به خود را توسعه میدهند. به عنوان مثال ارز دیجیتال KodakCoin متعلق به شرکت کداک و ارز دیجیتال Libra متعلق به فیسبوک است.
شرکتهای هواپیمایی، هتلها و پارکهای تفریحی نیز ارزهای دیجیتال را قبول میکنند. به همین دلیل مردم میتوانند از ارزهای دیجیتال خود در کشورهای مختلف استفاده کنند و نیازی به تبادل پول نقد در صرافیها ندارند. این یعنی هدفی که در ابتدای تاریخچه ارزهای دیجیتال بیان کردیم، تا حد زیادی به حقیقت پیوسته است.
آینده ارزهای دیجیتال چگونه است؟

پیشرفت این ارزها همچنان ادامه خواهد داشت، بسیاری از کارشناسان بر این باورند که قیمت بیت کوین تا پنج سال آینده به ۲۰ میلیون دلار میرسد. فناوری بلاک چین نیز پا به پای این ارزها پیشرفت میکند. ارزهای دیجیتال تازه در سالهای ابتدایی زندگی خود به سر میبرند و مسیر طولانی را در پیش دارند. مردم جهان باید قبول کنند که دیگر پولهای سنتی و ارزهای فیات تنها پولهای موجود در بازار نیستند. سکههای مجازی برای ایجاد انقلابی در بازارهای مالی جهانی پا به عرصه گذاشتهاند.
ارزهای دیجیتال آمدهاند که بمانند!
کوین اولیری (Kevin O’Leary) نویسنده و تاجر مشهور کانادایی که یک چهره تلویزیونی است، این جمله را مطرح کرده است. او ابتدا بر این باور بود که سرمایه گذاری روی ارزهای دیجیتال ارزشی ندارد، اما با پیش رفتن تاریخچه ارزهای دیجیتال به معجزه آنها ایمان آورد!
اما چه چیزی باعث استقبال مردم از ارزهای دیجیتال و رشد ویروسی آنها در بین مردم شد؟
- خرید و فروش آسان و محدود نبودن به مرزهای جغرافیایی (البته برخی از صرافیها وارد مسائل سیاسی و تحریم شدهاند و این مزیت را تحت تأثیر قرار دادهاند).
- غیر قابل جعل.
- امنیت بالا.
- مناسب برای سرمایهگذاری.
- مناسب برای تجارت آنلاین.
- غیر متمرکز بودن و عدم وابستگی به حکومتها و نهادهای مختلف.
البته هنوز استفاده از ارزهای دیجیتال در میان تمام مردم متداول نشده است. به همین دلیل شاید تاریخچه ارزهای دیجیتال در ده سال آینده بسیار متفاوتتر از روندی باشد که در ده سال اخیر طی کرده است. برای فهمیدن این داستان جذاب هیچ راهی جز صبور ماندن نداریم!
کلام آخر
در این مقاله داستان تاریخچه ارزهای دیجیتال را به صورت خلاصه و کامل ارائه دادیم. اولین ارز دیجیتال بیت کوین بود اما رفته رفته از سالهای ۲۰۱۱ به بعد، ارزهای دیگر نیز به آن اضافه شدند. برخی از آنها با چالشهایی نظیر کلاهبرداری و افت قیمت دست و پنجه نرم کردند. اما امروز جزو ارزشمندترین پولهای جهان به شمار میروند. مهم نیست که ما چه باوری درباره ارزهای دیجیتال داریم و آیا امروز آنها را به معاملات خود راه دادهایم یا نه. مهم این است که ارزهای دیجیتال پولهای آتی جهان هستند و حتی اگر امروز آنها را در معاملات قبول نکنیم، به زودی مجبور به استفاده از آنها خواهیم شد.
نویسنده : فاطمه مهراسبی