- 1 اتریوم یا بیت کوین؟ کدام یک آینده کریپتوکارنسیها را دگرگون خواهد کرد؟
- 2 اتفاقات جدید نیمه اول سال 2021
- 3 حجم معاملات اتر و بیت کوین در یک ماه گذشته( ماه جولای 2021)
- 4 پیشی گرفتن سرعت رشد حجم معاملات اتر از بیت کوین
- 5 عوامل موثر در رخ دادن این سبقت تاریخی
- 6 بررسی سودآوری اتر و بیت کوین
- 7 بررسی روند قیمتی اتر و بیت کوین
اتریوم یا بیت کوین؟ کدام یک آینده کریپتوکارنسیها را دگرگون خواهد کرد؟
در دهههای اخیر رشد بیسابقه ارزهای دیجیتال هم از نظر حجم معاملاتی و هم از نظر قیمت بازاری، ابعاد مختلف دنیای تکنولوژی و همچنین صنایع مختلف اقتصادی را تحت تاثیر قرار داده است. اتریوم به عنوان شبکهای که قابلیت پشتیبانی از بازارهای آنلاین و اجرایی شدن قراردادهای هوشمند در بستر خود را دارد و بیت کوین که پیدایش آن زیرساخت مهمی را تحت عنوان بلاکچین به کاربران معرفی کرد و خود به ابزار معاملاتی قدرتمند و پرنفوذی در جهان تبدیل شد، هر دو به عنوان موتور پیشران اقتصاد ارز دیجیتالها مطرح شدهاند. حال پس از مدتها و برای نخستین بار، حجم معاملات اتر نسبت به بیت کوین در نیمه اول سال جاری(2021) رشد بیشتری را به ثبت رسانده است.
در این نوشتار به بررسی چون و چرا و دلایل این رخداد برجسته میپردازیم.

اتفاقات جدید نیمه اول سال 2021
بازار ارزهای دیجیتال با شروع سال جدید میلادی با اتفاقات زیادی همراه بوده است که وقوع این اتفاقات باعث بیشتر شدن حجم سرمایه در گردش این بازار و محبوبیت آن در سراسر جهان شده است. از جمله مهم ترین اتفاقات نیمه اول سال 2021 میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- اوج گیری قیمتها
سال 2021 را میتوان سال ورود ارزهای دیجیتال به عرصه عملی اقتصاد دانست. استفاده پی پال و ویزا به عنوان دو شرکت مطرح در حوزه پرداخت، از ارزهای دیجیتال و نیز حمایت ایلان ماسک از ارزهای دیجیتالی نظیر بیت کوین و دوج کوین باعث جهش قیمتی در اکثر رمزارزها شد. البته روند صعودی قیمتها دائمی نبوده و بازار با اصلاح قیمتی روبه رو بوده است.
- پذیرش کاربر
رشد بی سابقه تعداد صرافیهای ارز دیجیتال و فراگیر شدن خدماتی نظیر کیف پول دیجیتال، باعث رویآوردن افراد زیادی جهت فعالیت در این بازار شده است. به طور مثال صرافی بایننس به عنوان بزرگترین صرافی فعال در حوزه ارزهای دیجیتال با داشتن قابلیتهای فراوان در پشتیبانی از تعداد بیشتری از ارزهای دیجیتال، نقش موثری در پذیرش تعداد زیادی کاربر به این بازار داشته است.
- فعالیتهای تجاری
غیرمتمرکز بودن و همچنین امنیت و سرعت بالا در انجام تراکنشهای مالی و تجاری، باعث شده است که اکثر افراد و نهادهای خصوصی فعال در زمینه ارزهای دیجیتال و نیز بانکها و موسسات مالی، فعالیتهای تجاری خود را از طریق استفاده از ارزهای دیجیتال به پیش ببرند.

حجم معاملات اتر و بیت کوین در یک ماه گذشته( ماه جولای 2021)
بیت کوین و اتریوم به عنوان دو ارز دیجیتال مبتنی بر شبکه بلاکچین، هر دو از ارزش بازاری بالایی در بازار کریپتوکارنسیها برخوردارند. به طوری که تا لحظه نگارش این نوشتار، سهم بازار بیت کوین در حدود 45.9% و سهم بازار اتریوم در حدود 17.3% بوده است که بیش از نیمی از سهم بازار را به خود اختصاص دادهاند. در یک ماه گذشته ارزش کل معاملات بیت کوین در حدود 735 میلیارد دلار بوده که بیشترین حجم معاملات روزانه خود را در تاریخ 4 مرداد(25 جولای) به ثبت رسانیده است. در مقابل حجم معاملات اتر در یک ماه گذشته چیزی در حدود 526 میلیارد دلار بوده است. حجم معاملات اتر در بازه روزانه ماه جولای برخلاف بیت کوین، نوسان کمتری را تجربه کرده است.
بیشتر بدانید : اتریوم چیست ؟
پیشی گرفتن سرعت رشد حجم معاملات اتر از بیت کوین
Coinbase با بررسی دادههای حاصل از فعالیت 20 صرافی بزرگ جهان، به مقایسه سرعت رشد حجم معاملات اتر و بیت کوین در نیمه اول سال 2021 پرداخته است. این گزارش حاکی از آن بوده که حجم معاملات اتر در این بازه زمانی نسبت به حجم معاملات بیت کوین سرعت رشد بالاتری را به ثبت رسانده است.
به طوری که حجم معاملات بیت کوین با رشد 489% از رقم 356 میلیارد دلار در ابتدای سال 2021 به 2.1 تریلیون دلار در ماه منتهی به جولای در سال جاری رسیده است. در حالی که حجم معاملات اتر با رشدی حدود 1461% از 92 میلیارد دلار در نیمه اول سال 2020 به 1.4 تریلیون دلار در نیمه اول سال جاری دست یافته است. این اولین دورهای است که حجم معاملات اتر از حجم معاملات بیت کوین پیشی گرفته است. با این وجود هنوز حجم معاملات و ارزش بازاری بیت کوین اختلاف زیادی در مقایسه با حجم معاملات اتر و ارزش بازاری آن دارد.

عوامل موثر در رخ دادن این سبقت تاریخی
دلایل زیادی در پیشرفت رشد و ارتقای حجم معاملات اتر در مقایسه با سایر رمزارزها وجود دارد. دلایلی که باعث استفاده بهینه از پلتفرم اتریوم در انجام تراکنشها شدند و روشهای قدیمی پرداخت را رفته رفته از پیش روی این ارز دیجیتال کنار زدند. در اینجا به برخی از این دلایل که در گزارش coinbase به آن اشاره شده بود، میپردازیم:
- افزایش استفاده در امور مالی غیرمتمرکز
چندین دهه است که افراد برای اموری مانند دریافت وام و انجام تراکنشهای مالی و تجاری خود مثل انتقال و ذخیره ارزش، از بانکها و موسسات مالی استفاده میکنند. بانکها در این میان به عنوان یک واسطه عمل کرده و خدمات مالی متنوعی در اختیار کاربران بانکی قرار میدهند. با این وجود در سالهای اخیر و به ویژه پس از سال 2017 و همزمان با ارتقا ساختار شبکه اتریوم و معرفی نسخه دوم اتریوم، توجهات به سمت استفاده بیش از پیش از آن جلب شده است. اتریوم با ساختار غیرمتمرکز شبکه خود و نیز توانایی پردازش بیش از یک میلیون تراکنش در ثانیه، قابلیت های زیادی را برای به کارگرفته شدن در امور مالی غیر متمرکز یا دیفای، از خود نشان داده است. همین مسائل باعث شدهاند که خود بانکها و موسسات مالی و نیز برخی از شرکتهای خصوصی بزرگ در امر پرداختهای مالی، برای انجام امور غیرمتمرکز مالی و نیز سرعت بخشیدن به انجام و تایید تراکنشهای کاربران، از فناوریهای زیرساختی اتریوم بهره ببرند. همین امر باعث افزایش چشمگیر سرعت رشد حجم معاملات اتر در مقایسه با سایر رمزارزها شده است.
- خوشبینی سرمایهگذاران در انتقال شبکه به اثبات سهام
ارزهای دیجیتالی نظیر بیت کوین برای استخراج و عرضه شدن از الگوریتم اثبات کار، در روند تایید تراکنشها استفاده میکنند. ماینرها با استفاده از این الگوریتم در ازای تایید تراکنشها و افزایش ضریب امنیت شبکه، بیت کوین پاداش میگیرند. این شیوه از استخراج ارز دیجیتال با مشکلاتی نظیر؛ پایین بودن سرعت استخراج، نیاز به پردازشگرهای قدرتمند، هزینههای بالای استخراج و … روبرو هستند. اتریوم با به کاربردن روش اثبات سهام در عرضه ارز دیجیتال اتر گامی بلند در سرعت بخشیدن به انجام تراکنشها و معاملات برداشته است. به طوری که سرعت انجام تراکنش در شبکه اتریوم از تایید 45 هزار تراکنش در ثانیه به تایید بیش از یک میلیون تراکنش در ثانیه رسیده است که همین موضوع باعث شده که ارز دیجیتال اتر در رقابت با شیوههای پرداختی نظیر پی پال و ویزا گوی سبقت را بدزدد.
بررسی سودآوری اتر و بیت کوین
دومین دارایی ارزشمند رمزنگاری شده( اتریوم) در دوره 12 ماهه خود، رشدی برابر با 895% را به ثبت رسانیده است. در حالی که سودآوری اتریوم در بازه 6 ماهه منتهی به 30 ژوئن در حدود 210% ثبت شده است. در حالی که بیت کوین در بازه یک ساله خود رشدی برابر با 263% و در بازه 6 ماهه رشدی برابر با 18% را ثبت کرده است. این امر نشان دهنده وجود نوسان بالای قیمتی علیرغم ثبت قیمتهای بالا در بیت کوین نسبت به اتریوم است. همین عامل را میتوان یکی از علل رشد سریعتر حجم معاملات اتر در مقایسه با بیت کوین دانست.
بررسی روند قیمتی اتر و بیت کوین
بالاترین قیمت بیت کوین در تاریخ 3 آوریل سال جاری رقم خورد. زمانی که این ارز دیجیتال به سقف تاریخی خود یعنی 65.899 دلار رسیده بود. در حال حاضر قیمت هر واحد بیت کوین در اطراف دامنه قیمتی 40 هزار دلار نوسان دارد. از طرفی در تاریخ 12 می 2021، ارز دیجیتال اتر با قیمت 4357 دلار بالاترین قیمت چند سال اخیر خود را تجربه کرد. وقوع اصلاحهای مکرر در روند قیمتی این ارز دیجیتال باعث شد که قیمت امروز آن در حدود 2330 دلار نوسان داشته باشد.
نویسنده : رضا عسگری