توسعه ارزهای دیجیتال باعث ایجاد پروژههای جذاب و هیجان انگیزی مثل کاردانو یا ADA شد! اما چرا به این پروژه صفت هیجان انگیز دادیم؟ دلیل آن فناوری کاملا جدید کاردانو است. ما در این مقاله همه چیز را از همان ابتدای شروع کار این ارز دیجیتال بررسی میکنیم و به امروز آن خواهیم رسید. حتی نظرات صاحب نظران بازار ارزهای دیجیتال را درباره این ارز بیان خواهیم کرد.
در نهایت شما اطلاعات کاملی از این ارز دیجیتال خواهید داشت و راحتتر میتوانید تصمیم بگیرید که آیا برای سرمایه گذاری مناسب است یا خیر، البته به یاد داشته باشید که علاوه بر اطلاعات تئوری درباره هر ارز دیجیتالی، لازم است نمودار قیمت آن را نیز مورد بررسی قرار دهید. در این صورت میتوانید اطمینان داشته باشید که سرمایه گذاری سودآوری خواهید داشت.
کاردانو چیست؟
این پروژه در سال ۲۰۱۵ توسط شرکت Input-Output هنگ کنگ (به اختصار: IOHK) شروع به کار کرد. جالب است بدانید که مدیر این شرکت چارلز هاسکینسون است. فردی که اتریوم و BitShares را نیز بنیانگذاری کرد ( اتریوم چیست ). هدف شرکت IOHK برای شروع این پروژه، ایجاد یک بلاک چین جدید بود که عملکرد آن نسبت به بلاک چینهای قدیمی مانند اتریوم بهتر باشد. این شرکت قصد داشت در شبکه بلاک چین جدید، تفاوتهایی چون افزایش تعداد تراکنشها و سرعت آنها و کاهش قیمت هر تراکنش را ایجاد کند.
توسعه دهنده اتریوم، بیت کوین را بلاک چین نسل اول، اتریوم را بلاک چین نسل دوم و کاردانو را بلاک چین نسل سوم میخواند و به همین دلیل است که توسعه دهندگان ارز دیجیتال ADA به جای استفاده از بلاک چینهای موجود، خودشان برای ساخت یک شبکه جدید کد نوشتند. جالب است بدانید که توسعه دهندگان این شبکه حدود ۶۳ میلیون دلار در عرضه اولیه خود به دست آوردند و آن را به عنوان سرمایهای برای توسعه شبکه و ارز دیجیتال در نظر گرفتند. امروزه ارزش بازار ADA حدود 47 میلیارد دلار تخمین زده شده است.
تفاوت کاردانو و ADA چیست؟
برخی از افراد تصور میکنند که این دو اصطلاح برای یک مفهوم به کار میروند، اما تفاوت این دو نیز مانند تفاوت بین اتر و اتریوم است. یعنی کاردانو نام شبکهای است که توسط شرکت IOHK ایجاد شده است و ADA نام ارز دیجیتالی است که در این شبکه عرضه میشود. نمونه دیگری نیز از این نام گذاری وجود دارد، ریپل نام شبکه بلاک چین است و XRP نام ارز دیجیتالی است که در این شبکه توسعه داده شده است.
ویژگیهای کاردانو چیست؟

این بلاک چین ویژگیهای مشترک بسیاری با بلاک چینهای قبلی دارد که در ادامه به مهمترین ویژگیهای این شبکه اشاره کردهایم.
- کاردانو نیز مانند اتریوم از قراردادهای هوشمند پشتیبانی میکند، قراردادهای هوشمند به دو طرف معامله کمک میکند که بدون نیاز به شخص ثالث به هم اعتماد کنند و معامله انجام دهند. در این قراردادها شرایطی برای دو طرف معامله تعیین میشود، بعد از آن تنها زمانی معامله صورت میگیرد که طرفین به توافقات خود عمل کرده باشند.
- این شبکه بلاکچین نیز مانند بیت کوین و اتریوم به صورت غیر متمرکز فعالیت میکند و تحت نظارت هیچ نهاد یا حکومتی نیست، البته تفاوتهایی با بلاک چینهای نسلهای قبل خود دارد که در قسمتهای بعد به صورت کامل به آنها میپردازیم.
اکنون میدانیم کاردانو چیست و از کجا کار خود را آغاز کرد. در ادامه سوالهای بیشتری را درباره این ارز ADA و شبکه مربوط به آن پاسخ خواهیم داد.
شبکه کاردانو چگونه کار میکند؟
عملکرد این شبکه را میتوان به دو لایه تقسیم کرد.
- لایه توافق: این بخش تقریبا کامل شده است و میتواند مورد استفاده قرار گیرد، کاربران میتوانند سکههای ADA را به کیف پول یا صرافی انتقال دهند و با آنها معامله کنند.
- لایه محاسباتی: این لایه برای ایجاد قراردادهای هوشمند مورد استفاده قرار میگیرد. البته هنوز در حال توسعه است و در دسترس کاربران قرار نگرفته.
مزیتهای لایههای جداگانه بلاک چین
نسلهای قبلی بلاکچین مانند اتریوم دو لایه نبودند. یعنی هم بخش توافقی و هم بخش محاسباتی و قراردادهای هوشمند در یک لایه قرار داشتند، جدا شدن این عملیاتها در دو لایه مختلف مزیتهای بسیاری برای کاربران به دنبال دارد که در ادامه آنها را بیان کردهایم.
- لایه محاسباتی کاردانو نسبت به اتریوم انعطاف پذیرتر است، به همین دلیل هر طرف معامله میتواند تغییرات جزئی در روند قرارداد هوشمند ایجاد کند. به عنوان مثال هر کشور قوانین منحصر به فردی برای انجام معاملات دارد، قراردادهای هوشمند ADA میتوانند نحوه دسترسی و ذخیره اطلاعات را با توجه به این قوانین ایجاد کنند.
- روند انجام معاملات کاملا شفاف است، این موضوع را با ذکر یک مثال توضیح خواهیم داد. تصور کنید شما میخواهید خانه خود را نقاشی کنید و علی این کار را برای شما انجام میدهد. شما و علی یک توافق نامه هوشمند ایجاد میکنید. این قرارداد هوشمند به همراه هزینه کار علی (که شما پرداخت کردهاید) در لایه توافقی بلاک چین کاردانو ذخیره میشود و زمانی که علی کار نقاشی را تمام کند، بودجه پرداختی از سوی شما به لایه محاسباتی منتقل میشود و علی میتواند پول خود را با ارز ADA بگیرد، این کارها به صورت خودکار انجام میشوند.
ADA از PoS برای تایید معاملات خود استفاده میکند

بلاک چینهای قدیمی مانند بیت کوین از روش PoW برای تایید تراکنشها استفاده میکردند. در این روش، استخراج کنندگان ارز دیجیتال، معاملات را تایید میکردند و به ازای آن ارز دیجیتال پاداش میگرفتند. این کار برق زیادی مصرف میکند و یک دشمن تمام عیار برای محیط زیست است! به همین دلیل روش PoS به عنوان یک متد جایگزین پیشنهاد شد و کاردانو از آن استفاده میکند.
PoS چیست؟
افرادی که معاملات را در روش PoS تایید میکنند، اعتبار سنج نامیده میشوند، اعتبارسنجان کاردانو باید بخشی از دارایی ADA خود را مسدود کنند. به این دارایی مسدود شده، سهام گفته میشود. اعتبارسنجها باید معاملاتی که در شبکه انجام میشود را تایید کنند. به ازای هر همکاری که در تایید معاملات دارند، مقداری ADA به عنوان پاداش دریافت میکنند. جالب است بدانید که هر چه میزان سهامی که در ابتدای کار مسدود کردهاند، بیشتر باشد، میزان پاداش آنها نیز بیشتر خواهد بود.
مزیتهای این سیستم نسبت به PoW این است که برق کمتری مصرف میکند، در نتیجه آسیب کمتری به محیط زیست وارد میشود و از طرف دیگر هزینه تمام شده تایید تراکنشها در روش PoS بسیار کمتر از PoW است.
البته به غیر از کاردانو، شبکههای بلاک چین دیگری نیز وجود دارند که تراکنشها را با متد PoS تایید میکنند. اما به گفته مقامات کاردانو، هیچ کدام از این شبکهها، اعتبارسنجهای خود را به صورت کاملا تصادفی و صادقانه انتخاب نمیکنند، به همین دلیل ممکن است همه اعتبار سنجها از پاداش یکسان بهرهمند نشوند. مقامات این شبکه ادعا میکنند که از مدل استاندارد PoS استفاده میکنند، آنها اطمینان دارند که همه اعتبارسنجها از پاداشهای مساوی برخوردار خواهند شد.
آیا ADA یک ارز دیجیتال مقیاس پذیر است؟

مقیاس پذیری یک ارز دیجیتال جزو مهمترین فاکتورهایی است که باید هنگام تصمیمگیری درباره سرمایهگذاری روی آن بررسی کنید، مقیاس پذیری در بازار ارزهای دیجیتال یعنی در یک بازه زمانی مشخص، چه تعداد تراکنش انجام میشود. معمولا برای تعیین مقیاس پذیری استاندارد هر ارز دیجیتال، تعداد تراکنشهایی که در یک ثانیه انجام شده است، مورد بررسی قرار میگیرد.
مقیاس پذیری یکی از نقاط ضعف ارزهای دیجیتال قدیمی به شمار میرود، چرا که بلاک چینهای نسلهای قبل تعداد محدودی از تراکنشها را در یک بازه زمانی مشخص انجام میدهند. بیت کوین در یک ثانیه تنها ۷ تراکنش و اتریوم تنها ۱۴۵ تراکنش را پشتیبانی میکند. کاردانو در این بخش گوی رقابت را از این دو ارز دیجیتال قدیمی ربوده است!
در بلاک چین کاردانو، کارها به گونهای متفاوت انجام میشود، در این بلاک چین دادههایی که مربوط به طرفین معامله نیست، حذف خواهند شد. به عنوان مثال زمانی که شما چند ADA را به حساب دوستتان انتقال میدهید، تنها دو نفری هستید که در معامله شرکت میکنید. این موضوع باعث میشود که اعتبار سنجها تنها دیتاهای مربوط به معامله مربوطه را نگه دارند، نه دیتاهای کل شبکه بلاکچین!
علاوه بر مدل استاندارد PoW، کاردانو از شاردینگها نیز استفاده میکند، در این صورت هرچه تعداد اعضای شبکه بلاک چین افزایش پیدا کند، تعداد تراکنشهایی که در یک ثانیه انجام میشود نیز افزایش خواهد یافت.
بالاترین میزان مقیاس پذیری
در سال ۲۰۱۷ ADA آزمایشی انجام داد و در آن توانست از ۲۱۷ تراکنش در ثانیه پشتیبانی کند، این رقم بسیار بیشتر از میزان مقیاس پذیری بیت کوین و اتریوم بود. اما توسعه دهندگان ADA به این مقدار نیز راضی نیستند و قصد دارند به تعداد ده هزار تراکنش در ثانیه برسند.
کیف پول رسمی ددالوس (Daedalus)

کاردانو برای ذخیره سرمایههای ADA کاربران کیف پول اختصاصی ددالوس را ایجاد کرده است، البته گزارشهای ارائه شده از این والت دیجیتال نشان میدهد که تاکنون مشکلات زیادی داشته است. عدم اتصال به شبکه، عدم همگام سازی بلوکها و نرسیدن تراکنش به گیرنده از جمله مشکلاتی است که کاربران ددالوس با آن مواجه شدهاند.
به همین دلیل متخصصین ارزهای دیجیتال پیشنهاد میکنند تا پیش از پیشرفت ددالوس و حل شدن این مشکلات، سرمایه گذاران ADA از کیف پولهای سرد و گرم دیگری استفاده کنند. برای آشنایی با انواع کیف پولها میتوانید مقاله «بهترین کیف پولهای ارز دیجیتال» را بخوانید.
کاربردهای کاردانو
تراکنشهای بین المللی مهمترین کاربرد ADA است، بیت کوین و اتریوم نیز چنین هدفی دارند؛ اما مقیاس پذیری مشکل جدی آنهاست. تصور کنید سیستمهای پرداخت بین المللی مانند پیپال یا ویزا تنها از ۷ یا ۱۵ تراکنش در ثانیه پشتیبانی میکردند! در این صورت احتمالا هیچکس تمایلی به انجام تراکنشهای بین المللی نداشت. آمارها نشان میدهد که سرویس ویزا حداقل ۱۷۰۰ تراکنش در ثانیه انجام میدهد!
بنابراین کاردانو برای اینکه بتواند جایگزین سرویسهای پرداخت آنلاین بین المللی شود، باید به هدف ده هزار تراکنش در ثانیه دست پیدا کند.
کاربرد دیگر کاردانو برای قراردادها هوشمند است، افراد، سازمانها و حتی حکومتها میتوانند توافق نامههای بسیاری به کمک قرارداد هوشمند داشته باشند. اما ADA برای ایجاد قراردادهای هوشمند بین المللی به ارتقای سطح مقیاس پذیری نیاز خواهد داشت.
در صورتی که این شبکه مشکلات پیش رو را از بین ببرد، به بهترین انتخاب برای کاربردهای روزمره مردم تبدیل خواهد شد. چرا که دو مزیت مهم دارد، اول اینکه امنیت آن باعث میشود غیر قابل هک باشد. دوم اینکه سرویس همیشه در دسترسی است که برای کاربردهای مختلف در سطح داخلی و بین المللی به کار میرود.
کاردانو راه را برای کلاهبرداری هموار میکند!

کاربردهای بسیار متنوع این شبکه باعث شده است که بسیاری از افراد به فکر سوء استفاده از آن باشند. چرا که هنگام معامله، هویت واقعی افراد مشخص نیست و مردم تنها میتوانند آدرس کیف پول شخصی فرد کلاهبردار را ببینند که آن هم چیزی جز یک لینک نیست!
ناشناس بودن در معاملات یک راه هموار برای پولشویی و فرار مالیاتی است، چرا که عملا نمیتوان تشخیص داد چه افرادی طرفین معامله هستند. همچنین سودجویان با استفاده از این قابلیت میتوانند اسلحه، مواد مخدر و سایر تجهیزات غیر مجاز را معامله کنند.
کاردانو روشی برای حل این مشکل ارائه داده است، این مجموعه در حال طراحی پروتکلی است که به کاربران اجازه میدهد که اگر بخواهند اطلاعات خود درباره معاملات دیگر را به اشتراک بگذارند. این اطلاعات میتوانند شامل موارد زیر باشند.
- شخص مشکوک ADAها را برای چه کاری خرج کرد؟
- این فرد ارزها را به چه کسی داد؟
- فرد مشکوک ارزهای ADA خود را از کجا به دست آورده بود؟
بانکهای مرکزی کشورها نیز میتوانند به این پرتکل جدید دسترسی داشته باشند تا اطلاعات به دست آمده را با اسناد و قوانین مطابقت دهند.
مزیتهای ADA
- تیم توسعه دهنده این ارز دیجیتال قبلا تجربههای موفقی چون اتریوم و BitShares را داشته است.
- بلاک چین این ارز دیجیتال از دو لایه مختلف برای قراردادهای هوشمند استفاده میکند.
- در شبکه این ارز میتوان تراکنشهای بیشتری انجام داد.
- سرعت معاملات کاردانو بیشتر و هزینه آن کمتر است.
- استفاده از PoS باعث میشود فرایند تایید اعتبار در این ارز دیجیتال با محیط زیست سازگار باشد. همچنین شرایط عادلانهای برای اعتبار سنجها فراهم میکند.
معایب کاردانو

- بخش قابل توجهی از شبکه این ارز دیجیتال هنوز در حال توسعه است. به همین دلیل ممکن است بسیاری از ادعاهایی که درباره آن میشود، عملی نباشد.
- برخی از بلاک چینهای رقیب مانند Ripple ، Stellar Lumens و NEO مقیاس پذیری بهتری دارند و میتوانند از هزار تراکنش در ثانیه پشتیبانی کنند.
- کیف پول رسمی این ارز دیجیتال مشکلات بسیاری دارد.
جمع بندی
به انتهای مقاله معرفی جامع کاردانو و ADA رسیدیم! تا اینجای کار تمام اطلاعات مربوط به این شبکه بلاک چین را به صورت کامل به شما ارائه دادیم و میتوانیم ادعا کنیم که دیگر هیچ مطلب مهمی ناگفته نمانده است. تحقیق و بررسی درباره ارزهای دیجیتال و بررسی روزانه آنها به شما در تصمیمگیری برای سرمایه گذاری بهتر کمک میکند. ما به صورت روزانه مهمترین اخبار دنیای ارزهای دیجیتال را در سایت خود منتشر میکنیم. بنابراین میتوانید با چک کردن روزانه سایت ما اطلاعات خود درباره این بازار پرچالش را به روز نگه دارید.
نویسنده : فاطمه مهراسبی